Pensionär: äntligen!

Livet som pensionär får jag smaka på nu. Men vi hoppas väl att jag kommer orka göra mer då än vad jag gör nu.

Förmiddagskaffet + mackor är en bra rutin. Då kan man börja dagen med te (till frukost) och sedan kicka igång med kaffe. P1 på förmiddagarna kan bli himla tjatigt om det är Ring P1 som snurrar, men då finns ju detta nya: podcasts!

Men vet ni vad? Jag börjar ledsna på fenomenet podcast. Jag är kräsen och har dåligt tålamod. Tycker det går långsamt jag, att de säger samma sak, pratar på samma sätt. Då stänger jag hellre av! Och när man är på ett sådant humör: lite lätt irriterad på samhället och på nya slangord, då drar man igång BRA MUSIK!

Det goda rådet gav min far en gång när jag beklagade mig över en deppig period. ”Sätt på någon riktigt bra musik på hög volym”. Mycket bra råd. Det får en att se saker i nytt ljus och kanske börjar man sjunga eller dansa till och med.

Det händer faktiskt något med hemmet när det fylls av musik. Ofta får jag lust att göra lite fint, småplocka (det är vad som orkas med), gå med en dammtrasa, puffa upp en kudde. Vika tvätt är den bästa sysslan just nu. Eller sitta vid köksbordet och sortera olika högar.

Idag köpte jag en billig bukett tulpaner, men tji fick sparsamheten när jag upptäckte hemma att buketten bestod av endast 7 blommor! En så ynklig ”bukett” i den stora, vida Ittala-vasen.

Äntligen har jag ögon för hemmets växter. Jag går med sekatör och vattenspruta. Ställer in i duschen, planterar om. Småvattnar efter att ha känt i jorden. Byter fönster, ställer mörkt, snurrar på krukor. I vanliga fall är det oftast Per som vattnar, men ibland blir det båda två utan att ha känt på jorden först. Då drunknar de.

En insikt som jag gärna delar med mig av efter denna tid som heltidssjukskriven:

Hur mycket tid du än har så är den begränsad. Ribban för vad jag förväntas hinna med är lika högt satt, men i proportion till tiden. Alltid svämmar listan över en aning så att man inte ska känna sig helt och hållet nöjd med dagens insats.

Fyra böcker har jag på gång för tillfället:

  • Ett litet liv (Hanya Yanagihara). Kom dock av mig med denna då Nora blev sjuk och jag tog några vabbdagar. Måste börja om. Vill-verkligen-läsa-denna-bok!
  • Ditt kompetenta barn (Jesper Juul). Nej, jag har inte läst denna än trots att jag varit mamma i 2,5 år (och lärare i typ 5. Lärare borde nämligen också läsa den). Nu är det således dags. Tvåbarnslivet väntar med spänning! Juul får visa vägen.
  • Att finna sig (Agnes Lidbeck). Sprillans ny roman som känns väldigt passande för just min livssituation just nu. Hörde henne på P1 och sög åt mig av allt hon sa om livet. Man måste ju visa vad man vill ha om man ska ha någon chans att få det!
  • Att föda (Gudrun Abascal). Bibeln för alla bebisväntande som jag inte hann läsa sist. Jag skummar visserligen en del, vill t.ex. inte läsa detaljerade beskrivningar av olika bristningsgrader. Inte heller mottaglig för hur många förlossningsberättelser som helst, det blir liksom… för mycket! Men att läsa om det nyfödda barnets behov känns kul och relevant och peppande inför vad som komma skall.

Det regnar ute. Jag stannar inne. Jag tar Juul, för hon börjar bli jävligt ”trotsig” (eller vad han nu skulle kalla det) och jag vet inte vad jag ska göra. Snart är det också dags att micra en skål soppa till lunch. Lättuggat och praktiskt.

Adjö!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s