Superrektorn: ”Skammens tid är förbi”, ”Gränser rör sig…”

Lina Axelsson Kihlblom – ”superrektorn” även kallad. En som vågar gå egna vägar för att vända usla skolresultat. Nu har hon skrivit en självbiografi där hon berättar om sin könskorrigering. Först delade jag detta klipp från Skavlan på Facebook, men så tog jag bort det ganska snabbt. Det kändes som att jag delade en snaskig nyhet: ”Superrektorn har gjort en könskorrigering!” när jag i själva verket vill hylla hennes förhållningssätt till skolan och samhället.

Ur Expressen (http://www.expressen.se/nyheter/superrektorn-berattar-om-konskorrigeringen):

”Att hon nu berättar om sitt förflutna är delvis för att det är en möjlighet att göra det på sina egna villkor.

– Jag vill äga min historia, för det är en ganska vacker historia. Den handlar om att ta sitt öde i sina egna händer och göra något vackert av det.

För Expressen berättar Lina Axelsson Kihlblom att intervjun har lett till många glada tillrop i telefonen. Samtidigt väller hyllningarna in på sociala medier.

– Jag blir jätteglad och jätterörd. Man kan säga att det är ett tecken på att vi ska sluta skämmas för att vi är de vi är. Skammens tid är förbi, säger hon.”

Och detta skrev hon på Twitter (@RektorLina):

”Många frågar hur veckan varit efter Skavlan. Bestämde mig för att jag är det nya normala. Gränser rör sig, ibland får man dock hjälpa till.”


Jag blir alldeles till mig. Får en stark känsla av att saker händer, sakta kanske men ändå. Visst kommer det bli bättre? Visst kommer det bli öppnare? Visst kommer mitt barns generation att ha en ökad acceptans för avvikare från normen? Visst kommer gränserna att röra sig, normerna att vidgas?

På öppna förskolan sa jag samma sak för ett tag sedan, när jag insåg hur otydligt barnens kläder avslöjade kön. Gränserna rör sig!

Avslutningsvis ett Lina-citat från Skavlan. Och måtte ingen elev behöva skämmas över sig själv, måtte skolan ta sig själv på allvar, när det gäller sin essentiella roll att forma ett öppnare samhälle. Skolan är samhället. Punkt.

”– Om jag går runt och skäms för halva mig, hur ska jag då vara autentisk i min roll där jag ska skapa skolan i det nya Sverige?” /Lina Axelsson Kihlblom

Bildlänk: http://d20tdhwx2i89n1.cloudfront.net/image/upload/t_next_gen_article_large_480/x0igsrghwyi76vokdjca.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s